Korot nousevat?

Toivoisin kovasti, että tässä kirjoituksessa kerrotut asiat eivät olisi totta. Haluaisin herätä tästä pahasta unesta kirjoittamaan aivan toisenlaista tekstiä. Valitettavasti tämä ei ole unta. Kadut ovat autioituneet, koulut pantu kiinni, kaupat ja ravintolat ovat sulkeneet ovensa. Yt-neuvottelujen piirissä on yli 400 000 suomalaista ja korot nousevat. Kukapa olisi tähän uskonut vielä tammikuussa? Eikä tässä vielä kaikki. Näillä asioilla on seurauksia ja siitä lisää alla.

Korot nousevat

Ihmiskunta on jähmettynyt kauhusta sekä osin pakotettuna paikoilleen. Samalla korkojen nousu eli korkopeikko on heräillyt talviuniltaan ja nyt 12 kk euribor uhkaa jo kääntyä positiiviseksi. Sillä olisi merkitystä lainanhoitokuluihin. Pankit myyvätkin jo korkokattoa. Ison lainariskin ryhmään kuuluu Suomessa monet asuntovelalliset. Riskiin kannattaa varautua vakuuttamalla, pankeista vihjataan. Väkisinkin 90-luvun alku hiipii aatoksiin.

Asuntojen hinnat laskevat

Varoitussignaaleja ulisee joka nurkalla, mutta väliin yritetään tarjota rauhoittavia vakuutteluja. Suomen Pankin ennusteen mukaan myös asuntojen hinnat lähtevät laskuun kriisitilanteen johdosta. Hintojen ennakoidaan laskevan myös Helsingissä ensimmäistä kertaa vuosiin. Suomen bruttokansantuotteen arvioidaan laskevan tänä vuonna 5–13%.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Työttömyys kasvaa kiihtyen

Yt-neuvottelujen piirissä on pian puolimiljoonaa suomalaista työikäistä. Työttömyysasteen taas odotetaan nousevan 11 prosenttiin.  Synkempiäkin ennustuksia on tosin lausuttu. “Lähelle 20 prosenttia mennään, toivottavasti ei sen yli”. Näin lausui GnS:n pääekonomisti maaliskuun puolivälissä. Työttömyyden kasvaessa ja kun korot nousevat ei ole vaikeaa todeta, että kohta rytisee ja kovaa.

Asuntolainoja ei oteta

Kirsikkana koronakakun päällä on se, että asuntolainoja haetaan selvästi normaalia vähemmän. Tästä ilmiöstä kertoi viime viikolla Hypo. Hypon mukaan asuntokauppojen määrä laskee tulevana kesänä 30-50% eikä se piristyisi normaalille tasolle edes loppuvuodesta. Pankkien tarjoamat lyhennysvapaat auttavat oman aikansa, mutta kello käy. Korkojen noustessa, hintojen laskiessa ja työttömyyden kasvaessa samaan aikaan alkaa markkinoille tulla paljon asuntoja myyntiin.

Suurin kysymys

Kotitalouksien velkaantumisaste on noussut nopeasti. Nyt se on 127%. Vuonna 2000 kotitalouksien velkaantumisaste oli vasta noin 65,5%. Kestävätkö velkaantuneet kotitaloudet, jos nykyinen kehityskulku jatkuu? Moni asunnonomistaja, asuntosijoittaja ja asunnon ostoa harkitseva miettii edelleen, miten asuntomarkkina reagoi koronavirukseen? Sitä on turha enää pohtia. Yllämainitut reaktiot markkinoilla ja markkinan reaktiot itsessään ovat vastaus siihen kysymykseen.

LÄHDE: MTV

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät