Hyviä taloja halvalla

Asuntojen hinnat laskevat Pellervon taloustutkimuksen PTT:n alueellisen asuntomarkkinaennusteen mukaan. Erityisen jyrkkää alamäki on Kymenlaaksossa. Nyt saa hyviä taloja halvalla. Omakotitalojen hinnoista on paikallisen välittäjän mukaan lähtenyt pois 20 prosenttia 2010-luvun huippuvuosiin verrattuna. Kerrostalo- ja rivitalosuntojenkin hinnoista on hävinnyt 11%.

Iso trendi

Aluekohtaiset tekijät vievät asuntomarkkinoita joko parempaan tai huonompaan suuntaan. Pellervon mukaan trendi on nyt laskeva – sen mukaan pääkaupunkiseutua lukuunottamatta kasvavissakin maakunnissakin on alueita, joilla hinnat ovat laskussa. Esimerkiksi Pirkanmaan reuna-alueilla hinnat ovat pudonneet vuosikymmenen huippukohdasta vuoteen 2018 mennessä osakehuoneistoissa 7% omakotitaloissa 10%. Päijät-Hämeessä taas keskimääräisen omakotitalon hinta on laskenut 2010-luvun huippukohdasta vuoteen 2018 noin 12%, Satakunnassa 10%, Kanta-Hämeessä 8% ja Kymenlaaksossa edellä mainitun 20%. Nämä siis omakotitaloissa.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Välittäjä eri mieltä

Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja kommentoi asiaa lyhyesti. Hän ilmaisi olevansa eri mieltä PTT:n tutkimuksen kanssa. Jussi Mannerbergin mukaan osakeasuntojen neliöhinnat voidaan kyllä arvioida suhteellisen luotettavasti Tilastokeskuksen aineiston perusteella, mutta sekään ei kerro, millaista asuntokantaa on myyty. Pitäisi huomioida minkä ikäisestä talokannasta käydään kauppaa alueittain. Omakotitalojen kohdalla kasvavien maakuntien reuna-alueiden kehitykseen vaikuttaa lisäksi Mannerbergin mukaan peruskorjattava talokanta. Alueilla, joilla hintataso on laskenut, vanhenevan talokannan osuus on suuri. Hintatasoissa näkyy siis peruskorjausten tarve.

LÄHDE: YLE

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät