Asuntomarkkinakatsaus, tammikuu 2021

Asuntokauppa kävi Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan ennätystahtiin vuonna 2020. SKVL ennustaa, että vuonna 2021 vanhojen asuntojen kauppa tulee ennestään kasvamaan. SKVL:n ennuste perustuu heidän kiinteistönvälittäjille suuntaamaan jäsenkyselyynsä, johon vastasi yli 70% jäsenistä.

”Vuosi 2020 jää historiaan siitä, että asuntokauppa kävi historiallisen vilkkaasti huolimatta koronaepidemiasta. Korona enemmänkin vahvisti kauppaa kuin hidasti sitä”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Kaupankäynti jatkui vilkkaana joulukuussa

Asuntokauppa hiljenee tyypillisesti joulukuussa, erityisesti joulun alla. Viime vuonna kaupankäynti jatkui tavanomaista vilkkaampana koko jouluuun läpi. Myyjäpuolella havaittiin tiettyä empimistä, mutta ostajat ovat olleet liikkeellä ja oikein hinnoitellut asunnot ovat käyneet kaupaksi nopeasti.

SKVL:n jäsenkyselyn tulokset alueittain, lähde: SKVL:n tiedote

Hinnat nousivat marraskuun tilastojen mukaan

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat marraskuussa viime vuoteen verrattuna pääkaupunkiseudulla 6 prosenttia. Muualla maassa hinnat pysyivät viime vuoden tasolla.

Tilastokeskuksen julkaisema kuvaaja asuntojen hintakehityksestä, lähde: www.tilastokeskus.fi

Asuntojen hintakehityksessä pitkän aikavälin trendi näyttää jatkuvan, eli pääkaupunkiseutu toimii hintaveturina.

Tilastokeskuksen julkaisun ennakkotietojen mukaan suurista kaupungeista hinnat nousivat viime vuoteen nähden Helsingissä, Tampereella, Espoossa ja Oulussa. Turussa hinnat puolestaan laskivat.

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät maksutta.

Alueelliset odotukset

SKVL:n jäsenkyselyyn perustuvan tiedotteen mukaan kiinteistönvälittäjien odotukset alueittain ovat pähkinänkuoressa seuraavat.

  • Pääkaupunkiseudulla kysyntää on erityisesti hyväkuntoisista asunnoista. Omakoti- ja rivitaloasunnoille on kysyntää erityisesti alle 500 000 euron hintaluokassa.
  • Pääkaupunkiseudun kehyskuntien kysyntä on lisääntynyt. Eniten kysyntää on uudemmista ja hyväkuntoisista omakoti-, pari- ja rivitaloista.
  • Turun seudulla kerrostaloasuntojen kaupan odotetaan kiihtyvän ja hyväkuntoisille omakotitaloille olisi enemmän kysyntää kuin mitä on tarjontaa.
  • Tampereen seudulla niin kerrostaloasuntojen, rivitaloasuntojen kuin omakotitalojenkin osalta odotetaan kasvavaa kysyntää.
  • Oulun seudulla odotetaan nousua niin kauppamääriin kuin hintoihinkin.

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät maksutta.

Lähteet: Tilastokeskuksen julkaisu, SKVL:n lehdistötiedote, HS:n artikkeli