Asuntomarkkinoilla tuulee

Asuntomarkkinoilla puhaltaa raikas myötätuuli, mutta Hypoteekkiyhdistystä uskoen tilanne markkinoilla on otollinen vain osalle. Torstaina tulivat julki myös Tilastokeskuksen heinäkuun asuntojen hintatiedot ja ne vahvistivat käsityksen siitä, että asuntokaupan markkina selvisi ainakin koronaviruksen ensimmäisestä aalloista pienin naarmuin. Kauppamäärät palasivat heinäkuun aikana normaaleiksi eikä menneestä näytä jääneen asuntomarkkinoille jälkeäkään.

Nousua hinnoissa

Jo kesäkuussa nähty asuntojen hintojen nousu sai jatkoa myös heinäkuussa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoteen verrattuna pk-seudulla 3,4%, mutta muualla maassa hinnat laskivat 1,3%. Kesäkuuhun verrattuna hintoihin tuli lisää arvoa pk-seudulla 1,2% ja muualla maassa 1,6%. Mainittaakoon, että Helsingissä asuntojen hinnat nousivat vuodentakaiseen verrattuna 5,0%. Turussa sen sijaan hinnat laskivat kesäkuuhun verrattuna saman verran.

Välittäjät kilpailevat asiakkaista täällä

Kauppamäärät

Asunnonvälittäjien kautta tehtiin kauppoja heinäkuussa 3% enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kauppamäärät ja niiden kasvu selittyy sillä, että huhti- ja toukokuussa asuntokauppojen määrät laskivat koronatilanteen vuoksi kymmeniä prosentteja. Nämä padot alkoivat purkautua vihdoin liitoksistaan heinäkuun aikana. Asuntojen kauppamääristä voi päätellä myös, että osa kotitalouksista hakeutui poikkeusolojen aikana kohti väljempiä asumisoloja.

Toteutuneet välityspalkkiot voi vertailla täällä maksutta

Asuntojen myyntiajat

Kerrostalo-osakkeita meni välittäjien kautta kaupaksi heinäkuussa saman verran kuin vuosi sitten. Rivitaloissa sen sijaan kulki kovaa – kauppa kävi 6% vuodentakaista paremmin. Tilastokeskus avasi myös heinäkuussa myytyjen kerrostalo-osakkeiden keskimääräisiä myyntiaikoja. Kiinteistönvälitysten kautta tehdyissä kaupoissa keskimääräinen myyntiaika oli Helsingissä 58 päivää, Tampereella ja Turussa 62 päivää. Länsi- ja Itä-Suomessa keskimääräinen myyntiaika oli hieman yli 100 päivää.

Voittajat ja häviäjät

Hypoteekkiyhdistys listasi tuoreessa markkinakatsauksessaan tämän hetken voittajat ja häviäjät asuntomarkkinoilla. Hypon mukaan voittajia ovat ensiasunnon ostajat vakailla työpaikoilla ja  suurimmat ammattimaiset sijoittajat. Häviäjiä taas olisivat maakuntakeskuksien asuntosijoittajat ilman talouspuskureita sekä niin kutsutuilla bullet-lainoilla tai suurella velkavivulla kikkailevat sijoittajat. Häviäjien joukkoon Hypo sijoittaa myös ylisuurten yhtiölainojen kanssa painiskelevat sijoittajavaltaiset taloyhtiöt sekä pakkomyyntiin ajetut, työpaikkansa menettäneet asunnon omistajat ja lomautetut vuokra-asujat. Jälkimmäinen ryhmä siksi, että omistusasuja saisi vielä lyhennysvapaita kriisin keskellä, mutta vuokra ei joustaisi.

Lähteet: YLE HYPO

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät