Asuntokaupan ennuste 2019

Suomen Kiinteistönvälittäjät Ry:n alaiset välittäjät avasivat välitysvuoden 2019 ennustamalla jälleen tulevaa. Liiton 1450 jäsentä vastasivat kukin kuinka odottavat asuntokaupan käyvän alkuvuonna 2019. Pidemmällä tähtäimellä ennustaessaan jopa 67% välittäjistä uskoo, että vuoden 2019 keskimääräinen kysyntä lisääntyy tai pysyy ennallaan koko maassa.

Asuinalueet eriarvoistuvat

Asuntokaupan odotetaan käyvän siis normaaliin tahtiin, mutta tämän kevään huolena on edelleen suurentuvat alueiden sisäiset erot. Kasvukeskusten keskusta-alueet vetävät ja polarisoituminen aiheuttaa tilastokeskiarvoihin suuriakin heittoja. Tilanne tarjoaa välittäjien mielestä isoja mahdollisuuksia asunnon ostajille – nyt on varaa valita omalle budjetille sopiva kohde.

Vertaa välitysyritysten välityspalkkiot maksutta

Omakotiasuminen vetää

Omakotitalojen kauppa on jo pitkään ollut pirteämpää. Ei siis ihme, että myös välittäjät näkevät kevään näkymät hedelmällisinä. Kovinta kysyntä on kaupunkien lähistöillä sijaitsevista uudehkoista ja hyväkuntoisista pientaloista. Lisäksi välittäjät kertovat, että remonttia kaipaaville asunnoille ja taloille olisi ostajia lisääntyvissä määrin.

Pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla noin 55 % välittäjistä ennustaa, että kerrostaloasuntojen kysyntä jatkuu ennallaan.  Omakoti- ja rivitalojen kysynnän ennustetaan olevan hiljaisempaa ensimmäisellä neljänneksellä. Voimakkaan uudistuotannon nostava vaikutus myös käytettyjen kaupassa on selvästi nähtävissä ainakin vielä 2019 ajan.

Turun seutu

Turun seudulla 74 % välittäjistä uskoo kerrostaloasuntojen kaupan lisääntyvän tai käyvän ainakin entiseen tahtiin. Hyvä tilanne teollisuudessa ylläpitää nyt kysyntää Turun seudulla. Omakoti-, pari- sekä rivitalojen kysyntä on myös alueella hyvällä tasolla.

Tampereen seutu

Tampereella jopa 78 % välittäjistä uskoo kerros- ja rivitalokaupan määrien kasvavan tai vähintään pysyvän ennallaan. Erittäin voimakas uudistuotanto ylläpitää Pirkanmaalla kysyntää ja tarjontaa myös vanhojen asuntojen kaupassa, mutta hyväkuntoisten uudempien 2000-luvulla valmistuneiden asuntojen kauppa on kaikkein selvimmin kasvu-uralla.

Oulun seutu

Kaikkiaan yli 70 % Oulun välittäjistä uskoo kysynnän lisääntyvän tai pysyvän ennallaan. Edelleen jatkuva uudistuotanto tuo nyt valinnanvaraa ostajille. Polarisoituminen näkyy myös Oulussa ja aiheuttaakin selviä kysynnän ja hintatason eroja eri kaupunginosien välillä.

Jyväskylän seutu

Keski-Suomi hakee edelleen suuntaa. Jyväskylässä on asuntomarkkinoilla paikallisten välittäjien mukaan edelleen varovaisuutta. Uudistuotanto on kyllä vilkasta ja tuokin omalta osaltaan liikettä asuntomarkkinoille, mutta odotukset ovat syystä tai toisesta vuoden alkutaipaleelle edelleen maltillisia.

Lähde: STT / SKVL

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät