Asuntokauppa elpyy

Suomen Kiinteistönvälittäjien liiton tuore kysely kertoo positiivisesta käänteestä ja siitä, että asuntokauppa elpyy Suomessa. Samaan aikaan asuntojen yleisnäyttöjä käynnistellään kesäkuun alusta, kun muitakin poikkeusajan rajoitteita ollaan purkamassa. Välittäjäliiton kyselyyn vastasi yli 1600 välittäjää 475 Suomen toimipisteessä.

Kesäkuussa myydään

SKVL:n mukaan sen jäsenten kokonaiskauppamäärä oli toukokuussa miltei normaalilukemissa. Näin ollen kasvu huhtikuun pohjalukemista on ollut merkittävä. Erityisesti SKVL on pannut merkille, että yli 70-vuotiaiden toimeksiantajien myyntihalukkuus on ollut selvässä noususuunnassa. Välittäjät raportoivatkin tämän selvän käänteen tapahtuneen ylöspäin nimenomaan toukokuun lopulla.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Omakotitalot nyt kysyttyjä

Omakotitalojen kauppa stoppasi huhti-toukokuussa. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan Suomen omakotitalokauppojen määrä laski -55% edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Nyt tehdyn SKVL:n kyselyn perusteella kysyntä kohdistuu nimenomaan omakotitaloihin. Tietysti kevät ja kesä ovat omakotitalojen kaupan kulta-aikaa ja nyt markkinassa voi olla lisäksi erityisiä purkautumispaineita. Kiinnostus omakotitaloihin on vahvinta Pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja eritoten Oulussa, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla.

Toteutuneet välityspalkkiot voi vertailla täällä maksutta

Ostajat liikkeellä

SKVL:n välittäjät raportoivat kentältä, että ostajia on liikkeellä enemmän kuin myyjiä. Tätä tilannetta voitaisiin kutsua normaalisti ”myyjän markkinaksi”. Samaan aikaan välittäjät kuitenkin vinkkaavat, että lainansaanti on vaikeutunut pankkien kiristettyä koronaepidemian vuoksi vaatimuksiaan asunnonostajille. Pankkien alhaiset vakuusarvionäkemykset talojen kohdalla vaikeuttavat kauppaa merkittävästi. Tilanne on rahoituksen suhteen erityisen vaikea Pohjanmaalla, Hämeessä ja Pirkanmaalla.

Lähteet: YLE HS

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät