Asunnon hinnoittelu

Tällä viikolla Etuovi.com, Kiinteistömaailma ja IT-konsultointiyritys Ecraft julkaisivat yhdessä mielenkiintoisen tutkimuksen asuntokaupan pyynti- ja toteutuneiden hintojen eroista alueellisesti. Tutkimuksessa selvisi, että Suomessa todellisen toteutuvan hinnan päälle läiskäistään keskimäärin 4,5% ylimääräistä. Paikkakunnittain tämän ”neuvotteluvaran” määrissä on merkittäviä eroja.

Suomen tapa

Suomen sisällä vähiten neuvotteluvaraa jätetään niihin myyntikohteisiin, joissa kysyntä on suurta. Tämä on tietenkin luonnollista, koska miksipä alentaa hintaa ilman hyvää syytä. Toisaalta vähemmän houkuttelevien kohteiden kohdalla asia on päinvastainen. Tästä johtuen suurissa kaupungeissa pyynti- ja myyntihinnan välinen ero on keskimääräistä pienempi. Toista on esimerkiksi Kotkassa ja Imatralla, jossa hintapyynnön päällä on keskimäärin jopa 7% tinkivara.

Kilpailuta välitystarjoukset maksutta tästä

Ruotsin malli

Suomen ja Ruotsin välillä on eroa asuntokaupan kohteiden hinnoitteluperiaatteissa. Ruotsalaiset asettavat useimmin kohteelle pohjahinnan ja neuvottelua lähdetään käymään ylöspäin. Suomessa tätä kaupankäynnin mallia kutsutaan tarjouskaupaksi. Suomessakin käytetään tarjouskauppaa, mutta tällä kauppatavalla myytyjen kohteiden osuus ei ole ainakaan vielä Ruotsin mitoissa.

Vinkit myyjälle

Ostajat ajattelevat, että kaikissa asunnoissa on 4,5% neuvotteluvara – he erehtyvät. Kuumilla alueilla aseta hintapyyntö lähelle todellista markkinahintaa ja pidä siitä kiinni. Käytä Ruotsin mallin mukaista tarjouskauppaa kohteen ollessa todella houkutteleva asunto-osake. Tässä tapauksessa saatat joutua aloittamaan hieman markkinahinnan alapuolelta pystyttääksesi kunnon huutokaupan. Täyden rahan ylittävistä tarjouksista ei kannata haaveilla, jos asunto ei sovi tarjouskauppaan.

Suuremman neuvotteluvaran jättäminen syrjäisemmillä alueilla on perusteltua. Ei ole sattumaa, että keskimääräiseksi neuvotteluvaraksi on muovautunut 4,5% – markkinat eivät valehtele. Näin ollen ostajilla on myös tässä tilanteessa vahvempi oletus, että neuvotteluvaraa on. Ostajalle tulee tarjota mahdollisuus ”voittaa” kauppa neuvottelemalla. Suurin ongelma piilee halukkaiden kandidaattien löytymisessä.

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät