Näin saat asumiskulut kuriin

Jos haluat saada asumiskulut kunnolla kuriin niin kannattaa ottaa oppia Mauno Mäkisestä. Karjalohjalaista Mäkistä voidaan perustellusti pitää eräänä Suomen kituliaimmista asujista. Hyväntuuliseksi vastarannankiiskeksi tituleerattu Mäkinen on aatteissaan vahvasti nykysysteemiä ja sen monopoleja vastaan. Mies onkin rakentanut itselleen ja vaimolleen pöpelikköön hirsisen ekotalon, jonka asumiskustannukset ovat ainoastaan 32 euroa kuukaudessa. Tämä on mahdollista mm. siitä syystä, että taloa ei ole liitetty paikalliseen sähköverkkoon.

– Halusin elää niin maanläheisesti kuin vain osaan, samaan tapaan kuin ennen on eletty, Mäkinen kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kyseessä ei suinkaan ole Mäkisen ensimmäinen ekotalo. Kokeiluversio rakentui Mäntyharjulle. Tietoa vaihtoehtoisista asumisen tavoista ei Mäkisen mukaan vain ole riittävästi tarjolla. Ihmisiä johdetaan Mäkisen mukaan harhaan mielikuvilla siitä mitä rakentamisessa tulee ja voi tehdä. Koko ajan kehitellään vain keinoja, joilla ihmisiltä saa rahat pois. Mäkinen haluaa ilmeisesti toimia asiassa ”vaivihkaa” esimerkkinä?

– Ei tästä laajemmin ihmisille kerrota, tämä on salaista hommaa…

Mäkisten ekoaasumiskulut mielessä - Asuntojenmyynti.fisuminen vaatii hieman omatoimisuutta – vesivessoja ei ole. Ekovessan alla olevaan laatikkoon sopii kahden ihmisen jätökset viideksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen ne käydään tyhjentämässä ulkona olevaan isoon kompostiin, jota käytetään muun muassa maanparannukseen.

Mäkisen mukaan olisi hieno juttu, jos ihmiset löytäisivät muitakin tapoja elää.

Vesi tulee omasta porakaivosta ja energiaa saadaan katolla sijaitsevasta aurinkopaneelista ja tontilla sijaitsevalla tuuligeneraattorilla. Lämminvesi saadaan kesäisin katon aurinkokeräimien avulla ja talvisin homman hoitelee vesipatteri. Aurinkopaneelit ja tuuligeneraattorin Mäkinen hommasi Saksasta, koska ne olivat siellä paljon edullisempia kuin Suomessa.

Kilpailuta kiinteistönvälitystarjoukset maksutta

Ruoan lämmittämiseen kuluu kaasua noin 160 euroa vuodessa ja pesukone vie pilvisinä kuukausina noin 10 euroa kuukaudessa. Polttopuutakin piisaa eli torpan lämmittämiseen ei mene latiakaan. Yhteensä ekotalon asumiskulut ovat siis noin 30 euron kuukaudessa molemmin puolin. Viime vuona asumiseen meni 32 euroa kuukaudessa. Jos vuosi on pilvinen menee asumiskuluihin kuitenkin arviolta 35 euroa kuukaudessa. Mäkisen mielestä tämä on vielä kustannusten nousuna kestettävissä.

vertaa palkkiot maksutta

Jutun lähde: Iltasanomat / Tekniikan maailma | Kuvat: kuvituskuvia