Asuntomarkkinakatsaus, tammikuu 2021

Asuntokauppa kävi Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan ennätystahtiin vuonna 2020. SKVL ennustaa, että vuonna 2021 vanhojen asuntojen kauppa tulee ennestään kasvamaan. SKVL:n ennuste perustuu heidän kiinteistönvälittäjille suuntaamaan jäsenkyselyynsä, johon vastasi yli 70% jäsenistä.

”Vuosi 2020 jää historiaan siitä, että asuntokauppa kävi historiallisen vilkkaasti huolimatta koronaepidemiasta. Korona enemmänkin vahvisti kauppaa kuin hidasti sitä”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Kaupankäynti jatkui vilkkaana joulukuussa

Asuntokauppa hiljenee tyypillisesti joulukuussa, erityisesti joulun alla. Viime vuonna kaupankäynti jatkui tavanomaista vilkkaampana koko jouluuun läpi. Myyjäpuolella havaittiin tiettyä empimistä, mutta ostajat ovat olleet liikkeellä ja oikein hinnoitellut asunnot ovat käyneet kaupaksi nopeasti.

SKVL:n jäsenkyselyn tulokset alueittain, lähde: SKVL:n tiedote

Hinnat nousivat marraskuun tilastojen mukaan

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat marraskuussa viime vuoteen verrattuna pääkaupunkiseudulla 6 prosenttia. Muualla maassa hinnat pysyivät viime vuoden tasolla.

Tilastokeskuksen julkaisema kuvaaja asuntojen hintakehityksestä, lähde: www.tilastokeskus.fi

Asuntojen hintakehityksessä pitkän aikavälin trendi näyttää jatkuvan, eli pääkaupunkiseutu toimii hintaveturina.

Tilastokeskuksen julkaisun ennakkotietojen mukaan suurista kaupungeista hinnat nousivat viime vuoteen nähden Helsingissä, Tampereella, Espoossa ja Oulussa. Turussa hinnat puolestaan laskivat.

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät maksutta.

Alueelliset odotukset

SKVL:n jäsenkyselyyn perustuvan tiedotteen mukaan kiinteistönvälittäjien odotukset alueittain ovat pähkinänkuoressa seuraavat.

  • Pääkaupunkiseudulla kysyntää on erityisesti hyväkuntoisista asunnoista. Omakoti- ja rivitaloasunnoille on kysyntää erityisesti alle 500 000 euron hintaluokassa.
  • Pääkaupunkiseudun kehyskuntien kysyntä on lisääntynyt. Eniten kysyntää on uudemmista ja hyväkuntoisista omakoti-, pari- ja rivitaloista.
  • Turun seudulla kerrostaloasuntojen kaupan odotetaan kiihtyvän ja hyväkuntoisille omakotitaloille olisi enemmän kysyntää kuin mitä on tarjontaa.
  • Tampereen seudulla niin kerrostaloasuntojen, rivitaloasuntojen kuin omakotitalojenkin osalta odotetaan kasvavaa kysyntää.
  • Oulun seudulla odotetaan nousua niin kauppamääriin kuin hintoihinkin.

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät maksutta.

Lähteet: Tilastokeskuksen julkaisu, SKVL:n lehdistötiedote, HS:n artikkeli

kiinteistönvälittäjä-kaupungit

Asunnon myyminen koronaturvallisesti

Asuntokauppa on käynyt vilkkaana korona-aikaan kevättä 2020 lukuunottamatta. Pandemia-aika vaatii kuitenkin huomioimaan useita varotoimia, jotta asuntokauppa toimii niin myyjille, ostajille kuin välittäjillekin turvallisesti.

Olemme koonneet tähän artikkeliin viranomaisten ja järjestöjen suosituksia kuinka asuntokauppa tehdään turvallisesti.

Käytä maskia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kasvomaskin käyttöä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. He kirjoittavat suosituksessaan:

“Tutkimusten mukaan virus tarttuu erityisen helposti ahtaissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.”

THL:n suositus

Välittäjän arviokäynneillä ja näytöillä ollaan usein lähekkäin sisätiloissa, joten kasvomaskin käyttö on perusteltua.

Myös SKVL:n turvallisen asuntokaupan ohjeissa annetaan sama suositus.

Huolehdi käsihygieniasta

Käsihygieniasta huolehtiminen on osa sekä THL:n että SKVL:n ohjeistusta. Muista siis pestä kädet kunnolla ja/tai käyttää käsidesiä.

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät ilmaiseksi tästä.

Huolehti turvaväleistä

Kasvomaskien ja käsihygienian lisäksi turvaväliestä on syytä huolehtia niin hyvin kuin se on mahdollista. THL suosittelee 1-2 metrin turvaväliä. Pienessä yksiössä kahden metrin turvavälin pitäminen voi olla haastavaa, joten muiden turvatoimien tarve korostuu.

Suosi yksityisnäyttöjä

Vaikka yleisnäytöt ovatkin SKVL:n mukaan mahdollisia, kannattaa yksityisnäyttöjä suosia, sillä mitä vähemmän ihmisiä kullakin näytöllä on, sitä pienempi riski. Moni ostaja voi myös arastella yleisnäytölle tulemista, joten kaupanteonkin kannalta yksityisnäytöt voivat olla tärkeitä.

Tee kaupat digitaalisesti

Uusien palvelujen, kuten DIAS:n myötä asuntokauppa on usein mahdollista toteuttaa pääosin tai täysin digitaalisesti. Suosi digitaalisia kanavia ja jos päädyt tekemään kaupat paikan päällä pankissa, muista huolehtia muista tässä artikkelissa mainituista varotoimista, eli kasvomaskista, käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Lisätietoja muualla

Lue lisää koronasuosituksista:

SKVL:n suositukset asuntokauppaan korona-aikaan
THL:n suositukset
THL:n kasvomaskisuositus

Turvallisia asuntokauppoja!

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät ilmaiseksi tästä.