Oppikirja kouraan

Oppikirja kouraan

Minä kävelin taannoin Akateemiseen kirjakauppaan ja etsin käsiini Kiinteistönvälittäjän käsikirjan (SKVL) vuodelta 2013. Kirja on vaikuttava ja kattava seitsemänsadan sivun kiinteistönvälittäjän käytännön työkalu ja ainoastaan pieni osa LKV -tutkinnon koealueen kirjallisuusaineistosta. Kirjan hinta on 120 euroa ja risat, joten ihan helppo nakki ei ostopäätös ollut. Lopputulos oli kuitenkin, että yritykseni päätti yksimielisellä päätöksellä hankkia toimielimensä koulutustarkoituksessa kalliinkin opuksen iltoja ryydittämään. Lukemaan siis lähdettiin.

Alun esittelyiden jälkeen pääsin viranomaisten välitysliikkeille asettamiin velvollisuuksiin, alan vallitsevaan lainsäädäntään ja asetuksiin. Vaikka minullakin on käytännön kokemus välitystoiminnasta, niin viimeistään sivulla 100 heräsi syvä kunnioitus kokenutta kiinteistönvälittäjää kohtaan. Ostotarjouksen vastaanottamiseen ja ostotarjoustapoihin liittyvän kappaleen jälkeen olin viimeistään vakuuttunut siitä, että itsemyyvän kuluttajan riski ongelmiin joutumiselle on huomattava. Omasta mielestään täysin oikein ja vilpittömästi toimiva kuluttaja voi epähuomiossa ajautua itse tai ajaa muita syviin vesiin kauppoja leipoessaan.

Sitä kuuleekin tämän tästä, kuinka kuka tahansa osaa nyt oman asunto-osakkeensa myydä. Eihän kiinteistönvälittäjältä paljonkaan kuulemma vaadita. Näytöllä seisoo monen mielestä kuka vaan, kuin luukkuaan aukova osteri meren pohjassa planktonia odottaessaan. Tosiasia on, että myynnissä on monta sudenkuoppaa ja siksi välitystoimintaa säätelevät lukuisat lait. Minä jatkan lukemista ja ehkä kirjoitan lukemastani vielä uudemmankin kerran. Kunnioittakaa välittäjiänne.

Ville Lehtinen

Ennustuksia

Ennustuksia

Ennustuksia siis. Kun luonto puhkeaa kukkaan, alkavat ihmiset evoluution ikiaikaisten aallon pituuksien vaikuttaessa etsimään uutta kotia. Yleensä ihmisille kevät on siten uuden pesän rakennusaikaa. Nykyään vaikuttamina ovat tietysti jo hieman monimutkaisemmat skenaariot kuin mistä päin tulee. Siten asuntokaupan liikkeiden ennustamiseenkin tarvitaan sammakoiden sijaan tämän päivän poppamiehen kykyjä.

Seuraavassa on koottuna kevään suhteen ennustajan kykyjään jo väläyttäneiden kiinteistönvälitysalan toimijoiden ennustuksia. Marraskuun lopussa 2013 Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki ennusti seuraavasti: “Keväällä nähdään selkeää vilkastumista. Ei mitään ketsuppipulloefektiä, mutta selkeää kasvua kuitenkin”. Tammikuun lopussa SKV Kiinteistönvälitys Oy:n toimitusjohtaja Mikko Parikka avasi sanaisen arkkunsa ja ennusti: “Kun potentiaalista kauppaa jää paljon tekemättä, suman on jossain vaiheessa purkauduttava. Arvoasunnont LKV:n myyntijohtaja Mira Kasslin jatkoi tammikuussa: “Moni asunnonmyyjä odottaa, että asuntokauppa vilkastuisi keväällä. Mitään merkkejä ei ole siitä, että tilanne muuttuisi keväällä suuntaan tai toiseen.” Sen sijaan Kyösti Juntunen Remaxilta uskoi parempaan kevääseen toteamalla niin ikään helmikuun alussa: “Kysyntä asunnoista ympäri pääkaupunkiseutua on ollut loppusyksyyn verrattuna huomattavasti suurempi.”

Ville Lehtinen